CRI and South Village parking decks recognized for excellence in design

Date Published: 
Tuesday, June 24, 2014

CRI Deck 1 and South Village Deck have both received a 2014 Award of Merit in the International Parking Association Awards of Excellence Competition. This is an International competition open to entries from the United States, Canada, Europe, Australia and South America.

CRI Deck 1

CRI Deck1 has 1,347 parking spaces and provides parking near academic and research buildings on the west side of campus for students, faculty and visitors. Additionally, CRI Deck 1 provides parking for events at Jerry Richardson Stadium and connects to that facility with an attractively landscaped connecting pedestrian walkway. The seven-level deck was designed with induction lighting, white stained ceilings, integrated bicycle lockers, RFID operated gates, visitor parking with two pay-on-foot kiosks, and a large bus pull-off area.

CRI Deck 1 is rectangular in shape and utilizes a cast-in-place concrete structure with precast exterior designed to match the University’s signature ‘Morrocroft Red’ brick. It was planned with future use in mind, too. The deck is pre-wired to accommodate electric vehicle chargers and will be ready to serve a proposed conference center.

photo of CRI Deck 1

South Village Deck

South Village Parking Deck is an integral part of a major residential redevelopment. With a capacity of 1,247 vehicles, the deck serves over 2,000 students who live in nearby residence halls, along with faculty, staff and visitors. The deck was designed with automated vehicle identification (AVI) for contract parking as well as pay-on-foot and pay-in-lane for visitor parking. The cast-in-place structure requires little active maintenance and is also designed with a precast exterior to match the University’s brick standard. Features include, high-performance concrete, induction lighting, white stained ceilings, waterproofing systems, wash-down water supply and bicycle lockers. South Village Deck is also prewired to accommodate electric vehicle chargers in the future. The deck’s four-bay design provides efficiency and operational flexibility with smooth traffic flow for entrance and exit. South Village Deck has a continuous single-run staircase oriented towards the residential village. It feels grand and open but more importantly, creates a safer environment for pedestrians.

photo of South Village Deck